Pe coasta croată a Adriaticii

În timp ce soarele picta cerul cu nuanțe de roz și auriu, m-am îmbarcat într-o călătorie pe coasta Adriatică croată, eram doar în vacanță în Crikvenica. Apele azurii se întindeau în fața mea, îmbietoare și sclipind cu o promisiune de aventură.
Pornind de la Dubrovnik, „Perla Adriaticii”, am rătăcit pe străzile străvechi, unde pereții de calcar erau pătrunși de ecoul unor povești din secolele trecute. Mirosul apei sărate s-a amestecat cu parfumul florei mediteraneene, creând un amestec îmbietor. Am stat deasupra zidurilor orașului, contemplând priveliștea panoramică a acoperișurilor de teracotă și întinderea mării ceruleane.
Drumul ducea mai spre nord, îmbrățișând coasta ca un vechi prieten. Dintr-o vacanță în Crikvenica, am ajuns să fac un popas în În Split, am cutreierat printre zidurile Palatului lui Dioclețian, o mărturie vie a istoriei romane integrată perfect cu viața modernă. Melodia ritmică a valurilor care se loveau de promenadă a oferit un fundal liniștitor.


Insulele au făcut semn, fiecare fiind o bijuterie unică în coroana Adriaticii. Hvar, cu câmpurile sale de lavandă și viața de noapte vibrantă, a oferit un amestec de relaxare și emoție. Korčula, învăluită în plantații de măslini, a legănat un oraș medieval plin de folclor. Mljet, o oază de liniște, a dezvăluit frumusețea eterică a parcului său național, un sanctuar de păduri luxuriante și lacuri cristaline.De la idilica vacanță în Crikvenica, am ajuns în Plitvice, unde apele de smarald se scurgeau prin bazine terasate, o minune naturală fără comparație. M-a întâmpinat portul plin de viață din Rijeka, un centru de cultură și spirit maritim. Călătoria a culminat în Istria, unde străzile pietruite șerpuiau orașe medievale, iar podgoriile îmbrățișează dealurile ondulate.
În timp ce îmi luam rămas bun de la Adriatică, de la această vacanță în Crikvenica , de la Dubrovnik, Pltvice și Rijeka, am rămas, preț de o clipă, pierdut în ecoul valurilor sale, căldura soarelui său și amintirile de neșters ale unei odisee de coastă care se înrăpisese în sufletul meu.